Qui som?


Som l'Associació de Betlemistes de Felanitx, la colla d'aficionats al món betlemista de la contrada de Felanitx.


Els nostres objectius són fer perdurar la tradició betlemista al municipi i incentivar-ne la creació a les cases

—on, a moltes d'aquestes, ja s'ha abandonat—,

però també mostrar idees i tècniques per elaborar cases i altres detalls per poder ampliar el betlem de sempre.


Aquest Nadal ja fa nou anys que organitzam la Ruta de Betlems de Felanitx, una iniciativa que crea un recorregut per les botigues tancades, cases particulars i altres organitzacions on s'hi han fet betlems amb la intenció de reviscolar el centre del poble i de tot el municipi durant el temps de Nadal.


Quedau ben convidats a seguir-nos a les xarxes per veure les novetats de l'Associació i les iniciatives que anirem duent a terme!


Els membres de l'associació

Bernat Bennàsar Coll 

(Porreres 1961).


La meva curolla pels betlems neix dels records de quan era un infant i feia el betlem amb la meva mare els vespres. Quan varen néixer els meus fills vaig recuperar la tradició i, conjuntament amb la meva dona, vam convertir en un ritual anar cada any a la Plaça Major a comprar una figureta. Amb el pas dels anys he acabat fent jo les figures de fang seguint la tradició mallorquina, però també les cases, les eines, etc. El meu betlem s'havia engrandit tant que ja no cabia dins ca nostra i des de fa uns anys el faig a la Casa de Cultura de Felanitx.

Per a mi fer el betlem significa fer un recorregut per la història i els costums de Mallorca en un altre temps. És un acte de reivindicació de la nostra història i cultura.


@bernatdecancoves

Toni González Genovart

(Felanitx, 1977)


Ja de ben petit tenc el record de fer el betlem amb ma mare. És cert que empràvem figures de tota casta i mida, herba de la roca, arena i paper d'alumini per fer l'aigua. Eren moments molt especials, quasi íntims.


Amb l'adolescència vaig perdre aquesta curolla, coses de l'edat, però, per sort, a principis dels 2000, ho vaig reprendre. Els primers anys anava fent del meu cap, fins que el 2004, a Internet, vaig topar amb el Foro de Belenistas, un lloc per compartir tota aquesta passió pels betlems i conèixer gent nova amb qui compartia aquest interès. Arran d'això, vaig fer grans amics, pràcticament tots a la península, i d'aquí va sorgir la ASINBE (Asociación de Internautas Belenistas), de la qual en vaig ser membre i part de la junta directiva durant una bona partida d'anys.


L'any 2015, juntament amb altres amics betlemistes i amb l'ajuda de l'Ajuntament de Felanitx, vàrem impulsar la iniciativa Betlem al carrer on cada un de nosaltres exposava el seu betlem a un mostrador d'un negoci tancat.


Gràcies a aquesta iniciativa, l'any 2021 s'ha creat l'Associació de betlemistes de Felanitx  per donar continuïtat a aquesta tradició tan nostrada.


Actualment el meu estil de betlem és hebreu, però amb un aire orientalista, des de fa un temps cap a aquesta banda bec del món i tècniques del maquetisme.


@thebcrafts 



Maria Nicolau Llull, de Son Còdol 

(Manacor, 1987)


La meva curolla amb els betlems va començar de ben petita amb els meus padrins, ja que foren ells qui m'inculcaren el respecte i l'estima per la nostra cultura i tradició.


Primer, fèiem betlem popular dins la xemeneia de ca nostra, però amb els anys hi introduirem figures i l'espai ja no bastava, així que ja vaig haver d'emprar la taula. Més tard vaig passar a fer betlem pagès dins el molí de Son Còdol i ara ja necessit les posts de matances de ca nostra per a poder-lo engirgolar bé.


Des de l'any 2021 he tengut el gran honor de formar part d'aquesta associació, la qual cosa m'omple d'orgull i satisfacció. He trobat grans mestres i, sobretot, admirables persones. Així és que anim a tothom a venir-hi!



Llorenç Vadell Adrover 

(Felanitx, 1998)


La meva afició amb els betlems ve gràcies a la meva padrina que, en només tretze anys, em va animar a fer-lo a casa. Record el dia que anàrem a comprar les figures a ca na Maria Ramis, encara ara les conserv. Eren 8 figures: el naixement amb el bou i la mula i els tres reis. A partir d'aquest moment em va picar la curiositat i cada any anava engrandint amb figures i espai.


El meu betlem és popular, ja que les figures i les maquetes representen la cultura mallorquina.


Des de l'any 2018 particip en la ruta dels betlems i des de la creació de l'Associació de Betlemistes de Felanitx form part a la directiva. Mitjançant aquestes línies convid a tothom a fer el betlem i gaudir de la nostra cultura.


@llvadelladrover



Joan Adrover Vila

(Felanitx, 2002)


Com qualsevol criatura, vaig començar a fer betlems a la casa i a cals padrins amb figures de tota casta i paisatges populars: una cova de pedres amb un pati davant i tres camins d'arena que hi van; la resta, terra, mata i animalons.


A poc a poc, hi vaig començar a afegir detalls fets meus: una estesa de roba blanca, una barrera... I, amb onze anys, vaig tenir la curolla d'omplir la taula del menjador de figures de fang, pastorets amb cara de pessic, i cases fetes meves. De tot d'una encara era un betlem popular ben igual, però, a poc a poc, vaig inclinar-me pel betlem «mallorquí», aquell que representa paisatges, escenes i indumentària tradicional de l'illa: un imaginari comú i romàntic.


L'any 2017 vaig representar el castell de Santueri a escala de les figures. D'ençà d'aquell any, la meva dèria ha estat reproduir, en forma de diorama, escenaris de la contrada, amb símbols que mesclen la tradició i l'ara.


En la segona edició de la Ruta de Betlems de Felanitx, l'any 2016, els betlemistes em varen acollir i encara ara hi trob la gent que m'escalfa les idees.


@enjoanel.lo

Ramon Uguet Juan 

(Felanitx, 2007)


Faig betlems des de ben petit, però amb el confinament vaig començar a fer les cases, amb un poc d'ajuda del meu pare.


Aquest hivern fa un parell d'anys que som dins l'Associació de Betlemistes de Felanitx i esper que pugui ser per molts d'anys.


@ramonuguet_18



Izan Cano Checa

(Felanitx, 2011)


Des de sempre m'han agradat les manualitats i el nadal. Ja de ben petitó feia el meu propi betlem amb figures de Playmobil.


Ara fa uns anys vaig coneixer l'Associació de Betlemistes de Felanitx i la seva gent hem va acollir amb els braços oberts.


Actualment estic aprenent a fer les meves pròpies construccions i compartit aquesta afició amb gent meravellosa.

Pau Blanco Pintor

(Felanitx, 2007)


Des de ben petit els meus padrins em van mostrar a preparar betlems i quant vaig començar a tenir iniciativa pròpia i no hi havia perill de rompre cap peça me'n vaig encarregar jo de preparar-lo, creava petites historietes dins el meu cap, però sempre es limitaven al nombre de peces i cases que hi havia.


Fa uns anys vaig descobrir l'Associació de Betlemistes de Felanitx i em va fer moltes ganes poder tenir més coneixements i fer més cases i peces per personalitzar els meus betlems al meu gust i aprendre coses tan interessants amb gent que també li troba el gust a aquesta afició.


@pikasso.8


Share by: